אנשי הנדל״ן 2021
אילן פיבקו הוא איש השבוע של מרכז הבנייה הישראלי בקטגוריית אדריכלים
תחילת הדרך: הוא נולד בצרפת והגיע לתל אביב מפאריז בשנות ה-50'. לשורשיו הפריזאים ומקום הולדתו יש משמעות בבניית אישיותו והצלחתו המקצועית.
עם סיום לימודיו בטכניון נסע לאירופה ושהה שם מספר שנים. בחזרתו ארצה פתח עסק לרהיטי רטאן וקש בשם "גזיבו". הוא הקים מערך שיווק של הרהיטים שהיו בעיצובו האישי, ופתח חנויות רבות בישראל, פאריז ומיאמי.
בשנת 1981 חזר למקצוע שאותו למד – האדריכלות. הוא פתח משרד עצמאי קטן, בשם 'אילן פיבקו אדריכלים', שלימים הלך וגדל והפך לשם דבר. כיום המשרד מעסיק כ־40 אדריכלים ועוסק במגוון רחב של תחומים כולל תכנון ערים, מתחמים מעורבים, מגדלי מגורים, מבני ציבור, בתי מלון, משרדים ובתים פרטיים. כמו-כן עוסק המשרד ביזמות נדל"ן, עיצוב פנים ועיצוב מוצרים.
משרד 'פיבקו אדריכלים' נחשב היום לאחד המובילים בישראל בקרב יזמים וקבלנים. המוניטין שצבר לאורך השנים נחשב יוצא דופן בתחום האדריכלות והעיצוב.
פרויקטים מעניינים: הפרויקטים הראשונים שתכנן בשנות ה-80' היוו פריצת דרך בענף הנדל"ן ובשכונות אליהן נכנס. כך היה עם הפרויקט הראשון שהקים בשכונת נווה צדק בתל אביב, בקידום פרויקטים נדל"ניים במסגרת 'קבוצות רכישה' (אף שלא הוכרו כך בזמנו) ופריצת הדרך שעשה ב-1987 ביפו בפרויקט 'צדף על הים' ברחוב הצדף שכלל 40 דירות יוקרה על הים. ב-1991, התקיימה במוזיאון ישראל בירושלים תערוכה בשם "אילן פיבקו מצב קיים – מצבים אפשריים", אחת משלוש תערוכות שנעשו על אדריכלים במוזיאון ישראל בירושלים.
בשנים האחרונות תכנן ויזם מספר פרויקטים פורצי דרך ובהם "מגדל הגן" באיילון שהוקם בקצה רמת גן על הגבול עם פארק הירקון וגדת נחל איילון, "רביעיית פלורנטין" בדרום תל אביב, 'מגדל הזהב' בבת ים ופרויקט BLUE בצפון מערב תל אביב.
"בתחילת דרכי עסקתי יותר בבנייה לאלפיון העליון בתכנון וילות. היום אני מקים בעיקר פרויקטים למגורים, מתחמים של מאות דירות לשוק הרחב ואני גאה בזה מאד. במיוחד נהנה לראות את הפרויקטים מאוכלסים ואת הדיירים מפרגנים ואוהבים לגור בהם".
אדם שהשפיע מאוד: "האדריכל ומתכנן הערים דניאל חבקין. במידה רבה הוא שלימד אותי ועשה אותי ארכיטקט. כמו-כן האדריכל חיים שפירא, שבשנה הראשונה שלי בטכניון, הוא שבר לי את כל המוסכמות והדעות הקדומות, שינה וסיבב לי את הראש. כמו-כן אני זוכר גם את המחנך שלי בתיכון, אלן מרבה, שגם הוא עשה לי טוויסטים, ואפשר לי לראות את ההיסטוריה באור אחר".
שני חברים טובים מהענף: "יש לי פינה בלב לכל הפרויקטים, חברות הנדל"ן והאנשים שעומדים מאחוריהם".
אירוע שהשפיע על הקריירה: "מועדון ים התיכון אכזיב לשעבר. זה מקום שהטביע בי טעם, מגע וריח. הייתי נוסע לשם כל סוף שבוע וזוכר את השחרור וההקלה שהתלוותה אלי כשהגעתי למקום. היה שם כפר ערבי סמוך והכל היה נראה נעים וקל, לא מעובד וטבעי. המקום אפשר לי להפליג בדמיון ולהתחבר. הגרעין של מרבית הפרויקטים והיצירות שיצרתי – נברא שם. יותר מאוחר זה נכנס לכל רמות חיי".
יעדים לעתיד: "אני מרגיש עכשיו כאילו הגעתי לנקודת ההתחלה, ואני שואף לעשות שינוי, דברים חדשים כמו להרחיב את הפעילות שלנו בחו"ל. בינתיים עיקר העבודה זה בארץ, יש פה בום נדל"ני מטורף ואני מרגיש בר מזל שאני פה "יושב בשורה הראשונה". ועדיין, אני חושב לפרוץ ולהגיע לקנה מידה בינלאומי".